OMÜ'de Mevlana Değişim Programı Tanıtıldı

OMÜ Mevlana Kurum Koordinatörlüğünce düzenlenen ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Akademik Değişim Programları Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erdem Öztürk ve Mevlana Uzmanı Fırat Güzeldağ’ın katıldığı “Mevlana Tanıtım Toplantısı” Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Toplantıya Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, Yüksek Öğretim Kurumu Akademik Değişim Programları Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erdem Öztürk, Mevlana Uzmanı Fırat Güzeldağ öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Mevlana, coğrafi sınır tanımayan bir öğrenci ve akademisyen değişim programıdır.

Mevlana değişim programı kapsamında değişim yapan öğrenci ve akademisyenler hakkında bilgiler veren OMÜ Mevlana Koordinatörü Prof. Dr. Sevilhan Mennan “Türkiye’deki üniversitelerde öğrenci ve akademisyenler için 3 farklı değişim programı var. Bunlar; Erasmus, YÖK tarafından koordine edilen ve uluslararası olamayan Farabi, diğeri ise coğrafi sınır tanımaksızın hem öğrenci hem de akademisyen değişimine imkân veren Mevlana programıdır. Mevlana’yı diğer programlardan ayıran önemli özellikler; coğrafi sınır tanımaması, karşılıksız burs imkânı ve öğrencilerin başka değişim programlarından faydalanmış olmalarının Mevlana programına katılmalarına engel olmamasıdır” şeklinde konuştu.

Mevlana, ufkunuzu geliştirecek önemli bir programdır

OMÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğünün son derece başarılı çalışmalar yaptığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. 32 merkezde 50 ülkede ve 5 farklı dilde üniversite giriş sınavının yapıldığının ve Erasmus kapsamında da başarılı çalışmalara ve önemli ikili anlaşmalara imza atıldığının altını çizen rektör Akan, “Atom ve gezegenler kendi etrafında ve bir yörüngede dönerler. Mevlana’nın semâsı da tam bir atom gibi ya da gezegen gibi o dönüşü yapar. Bir anlamda evreni anlatır. Mevlana programı Erasmus gibi sadece Avrupa ülkelerini değil bütün dünyayı kapsamaktadır. Yabancı öğrenciler Türkçe bilmedikleri için Erasmus kapsamında İngilizce dersler koyduk. Ancak Mevlana öğrencileri için Türkçeyi önceliyorsak, yani Türkçe eğitim almalarını istiyorsak, OMÜ Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (OMÜ TÜRKÇE) aracılığıyla dil katkısı sağlamamız gerekecektir. Yurtdışına gitmeyen öğrenciler için bu değişim programları çok iyi birer fırsattır. Bu programlarla ufkunuzun genişlediğini göreceksiniz” dedi.

OMÜ, uluslararasılaşma konusuna büyük önem veren ve bu konuda başarı sağlamış bir üniversitedir

OMÜ’nün uluslararasılaşma konusuna büyük önem verdiğini ve Akademik Değişim Programı Birimi’nin YÖK’ün en yeni birimi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Erdem Özlük, “YÖK ciddi bir değişim ve dönüşüm geçirdi. Bu değişimin bir uzantısı olarak ‘uluslararasılaşmak’ bizim en önemli stratejilerimizden biridir. Bu konuda çok büyük başarılara imza atmış bir üniversitedeyiz. Mevlana’yı öğrenci ve akademisyenlerin değişim yapmaları için tamamlayıcı bir program olarak düzenlemiştik. Mevlana programının, 10 yılını doldurmuş Erasmus programına eşdeğer görülür hale gelmesinden büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Mevlana tamamen ülke kaynakları tarafından finanse edilen bir programdır”

Değişimin çok olumlu bir kelime ancak çok zor bir süreç olduğunu belirten Özlük, “Bu süreci zorlaştıran bir takım yanlış algılar var. Bunlardan en önemlisi öğrencilerin ‘gittiğimde derslerim sayılmayacak’ kaygısı oluyor. Ders denklikleri konusunda öğrencilere yardımcı olunması gerektiğini düşünüyorum. Mevlana tamamen ülke kaynakları tarafından finanse edilen bir programdır. Programın bir diğer olumsuz yanı öğrencilere ulaşım ödemesi yapılamıyor olmasıdır. Bu yine ilgili mevzuatla ilgili bir durum ancak konuyla ilgili çözümler üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Toplantı, öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından Rektör Akan’ın, Yardımcı Doç. Dr. Erdem Özlük ve Mevlana Uzmanı Fırat Güzeldağ’a plaket ve hediye takdimiyle sona erdi.